Objevte, co jsou polyfenoly i jejich pozoruhodné účinky na vaše zdraví

Farmstein_Blog_Polyfenoly-101_High

Polyfenoly, co to je? Pokud si kladete tuto otázku tento obsáhlý článek pokrývající účinky polyfenolů a jejich zdroje je právě pro vás.

Pojďme si představit tyto přírodní látky

Polyfenoly jsou fascinující látky, které rostlinám pomáhají bránit se proti slunečnímu záření a škůdcům.

Co je ale ještě zajímavější, tyto přírodní zázraky mohou přinést obrovské výhody i nám, lidem. Jako silné antioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně našeho zdraví. Najdete je v potravinách, jako jsou mikrobylinky a mikrozelenina (microgreens), ovoce, zelenina a čaj, kde pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění a podporují celkové zdraví srdce i imunitního systému.

Druhy polyfenolů a jejich význam v rostlinné biologii

Každá molekulární struktura polyfenolu obsahuje více než jednu fenolovou skupinu, což jim dává jejich výjimečnou sílu. Tyto rostlinné metabolity zahrnují tisíce různých sloučenin, které jsou známé svými výraznými bioaktivními vlastnostmi a schopností pozitivně ovlivňovat naše zdraví.

V rostlinné biologii hrají polyfenoly klíčovou roli z několika důvodů:

  • Antioxidanty: Polyfenoly jsou silnými antioxidanty, které pomáhají chránit rostlinné buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Ochrana před patogeny: Některé polyfenoly působí jako přirozené obranné mechanismy rostlin proti škodlivým hmyzem, bakteriím, plísním a virům. Mají antimikrobiální a fungicidní účinky, které pomáhají rostlinám v boji proti chorobám a škůdcům.
  • Ochrana proti UV záření: Polyfenoly, jako jsou flavonoidy, pomáhají chránit rostliny před nadměrným škodlivým ultrafialovým zářením.
  • Strukturální role: Lignany, které jsou typem polyfenolu, přispívají k pevnosti a strukturální integritě rostlin, zejména ve dřevě a stoncích.
  • Atraktivita pro opylovače: Některé polyfenoly, jako jsou antokyany, dodávají rostlinám barvu, která přitahuje opylovače, jako jsou včely a motýli.

Takto polyfenoly nejenže přispívají k zdraví a přežití rostlin, ale jsou také důležité pro ekosystém jako celek, ovlivňují interakce mezi rostlinami a ostatními organismy v jejich prostředí.

Jaká je chemická struktura polyfenolů

Chemická struktura polyfenolů je definována přítomností jedné nebo více fenolových skupin, což jsou aromatické kruhy (benzenové kruhy) vázané s jednou nebo více hydroxylovými skupinami (-OH). Tato základní struktura může být rozšířena a modifikována různými způsoby, což vede k obrovské rozmanitosti polyfenolových sloučenin.

V závislosti na počtu a uspořádání fenolových skupin a dalších elementů ve struktuře mohou být polyfenoly rozděleny do několika hlavních tříd, jako jsou:

  • flavonoidy,
  • fenolové kyseliny,
  • lignany,
  • stilbeny.

Flavonoidy, jedna z nejrozšířenějších tříd polyfenolů, se skládají ze dvou fenolových kruhů spojených tříuhlíkovým řetězcem, který může být buď otevřený nebo tvořit třetí kruh. Fenolové kyseliny jsou zase jednodušší, s jedním fenolovým kruhem a jednou nebo více karboxylovými skupinami (-COOH). Lignany jsou složitější, skládající se z několika spojených fenolových jednotek, zatímco stilbeny obsahují dva fenolové kruhy spojené dvěma nebo třemi uhlíkovými atomy.

Flavonoidy a polyfenoly

Flavonoidy jsou studovány především pro své přínosy pro zdraví srdce a cév, jejich antikancerogenní potenciál a schopnost zlepšit kognitivní funkce a střevní zdraví.

Pro lidské zdraví jsou flavonoidy obzvláště významné kvůli svým silným antioxidačním vlastnostem. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, které mohou způsobit oxidační stres vedoucí k různým chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob, některých druhů rakoviny a neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Flavonoidy mohou také zlepšovat zdraví srdce díky svým protizánětlivým a vazodilatačním účinkům, které pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšovat krevní oběh.

Kromě toho flavonoidy mohou působit jako prebiotika, podporující růst prospěšných bakterií v střevě, což má pozitivní vliv na střevní zdraví a celkovou imunitu. Některé studie naznačují, že flavonoidy mohou mít rovněž antivirové a antimikrobiální účinky.

Proto je konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako je ovoce, zelenina, microgreens, čaj a tmavá čokoláda, je často doporučována jako součást zdravého stravování pro podporu celkového zdraví a prevenci některých onemocnění.

Fenolové kyseliny

Také fenolové kyseliny jsou známé pro své silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto látky hrají významnou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem, který může vést k rozvoji chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina nebo cukrovka. Fenolové kyseliny také přispívají k ochraně cév, zlepšení krevního oběhu a mohou podporovat zdraví střev.

Konzumace potravin bohatých na fenolové kyseliny, jako jsou bobulovité ovoce, celozrnné výrobky, káva a koření, může mít významný přínos pro lidské zdraví. Studie naznačují, že tyto látky mohou rovněž podporovat zdraví mozku a působit jako ochrana proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.

Díky svým širokým účinkům jsou fenolové kyseliny důležitou součástí zdravé výživy a jejich pravidelná konzumace je spojována s prevencí různých chronických onemocnění a celkovým posílením imunitního systému.

Flavonoidy vs fenolové kyseliny

Flavonoidy jsou známy pro svou schopnost neutralizovat volné radikály, zatímco fenolové kyseliny mohou působit i přes jiné mechanismy, jako je ovlivnění buněčných signalizačních drah.

Lignany

Lignany jsou dalším významným typem polyfenolů, které se přirozeně vyskytují v rostlinách, zejména v semenech, celozrnných produktech, zelenině a některých druzích ovoce. Tyto sloučeniny jsou známé především svými estrogenovými účinky, což znamená, že mohou napodobovat nebo modulovat účinky estrogenů v těle. Díky této vlastnosti mohou lignany hrát důležitou roli v hormonálním zdraví, zejména u žen, kde mohou pomáhat snižovat riziko hormonálně podmíněných onemocnění, jako je rakovina prsu.

Lignany jsou také spojovány s podporou zdraví srdce a cév. Jejich konzumace může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, což jsou klíčové faktory pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Navíc lignany vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky, čímž pomáhají chránit buňky před poškozením a snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.

Další zajímavou vlastností lignanů je jejich potenciál podporovat zdraví střev. Působí jako prebiotika, což znamená, že podporují růst prospěšných střevních bakterií, které hrají klíčovou roli v udržení celkového zdraví a silného imunitního systému.

Pravidelná konzumace lignanů, například z lněného semínka, sezamových semínek nebo celozrnných obilovin, může být užitečnou součástí zdravé výživy a přispívat k prevenci různých zdravotních problémů.

Stilbeny

Stilbeny jsou skupinou polyfenolů, které jsou stále více zkoumány pro jejich potenciální zdravotní přínosy, zejména díky jejich schopnosti působit jako silné antioxidanty a protizánětlivé látky. Jedním z nejznámějších stilbenů je resveratrol, který se nachází v hroznech, červeném víně, arašídech a některých bobulích. Resveratrol je známý svými pozitivními účinky na zdraví srdce, včetně snížení rizika srdečních chorob prostřednictvím ochrany cév, snižování hladiny LDL cholesterolu a zlepšování funkce endotelu.

Stilbeny také vykazují slibný antikancerogenní potenciál. Působí na molekulární úrovni tak, že modulují signální dráhy spojené s růstem nádorů a jejich šířením. Díky svým protizánětlivým vlastnostem mohou stilbeny přispívat k prevenci zánětlivých onemocnění, která jsou často spojena s chronickými chorobami, jako je rakovina a srdeční onemocnění.

Kromě toho se resveratrol zkoumá i pro své možné neuroprotektivní účinky, což může znamenat ochranu proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba. Pravidelná konzumace potravin obsahujících stilbeny může tedy přispět k ochraně před různými zdravotními problémy a podpořit dlouhodobé zdraví.

Zdravotní benefity a účinky polyfenolů

Polyfenoly, ač jsou často podrobovány studiemi, jsou stále velkou neznámou. Vysoký obsah polyfenolů v dietě může korelovat se zlepšením zdravotního stavu, ale nejsou v žádném případě náhradou plnohodnotné léčby při zdravotních problémech.

Nahlížejte na polyfenoly jako na další způsob, jak preventivně ucelovat vaše zdraví přírodní cestou, ale ne jako na lék při vážných chorobách.

Mezi nejčastěji dokumentované zdravotní účinky polyfenolů patří:

  • Antioxidační účinky: Polyfenoly jsou silné antioxidanty, což znamená, že pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v těle. To může pomoci snížit oxidační stres a předcházet různým nemocem včetně rakoviny.
  • Protizánětlivé vlastnosti: Polyfenoly mají protizánětlivé účinky, což může být prospěšné při snižování rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina.
  • Neuroprotektivní účinky: Polyfenoly mohou mít také pozitivní vliv na zdraví mozku. Věří se, že pomáhají v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
  • Zdravější srdce: Několik studií naznačuje, že polyfenoly mohou pomoci zlepšit zdraví srdce. Srdci prospívají svým podílem na regulaci normálního krevního tlaku, neškodlivé hladiny cholesterolu a průchodnosti tepen (nižní riziko aterosterozy, což je v podstatě ztuhnutí tepen).
  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Některé polyfenoly mohou pomoci v regulaci hladiny cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s diabetem nebo ty, kteří jsou v ohrožení nástupu cukrovky.
  • Zdraví střev a správa hmotnosti: Polyfenoly mohou ovlivnit zdraví střev podporou růstu prospěšných bakterií a inhibicí škodlivých bakterií. To může pomoci zlepšit trávení a celkové zdraví střev. Mohou pomoci i zlepšit metabolismus tuků. Ale neberte polyfenoly jako dietní jídlo, které vám tuky samo spálí, nýbrž jako způsob dlouhodobé podpory správného chodu vašeho metabolismu.
  • Prevence rakoviny: Přímé důkazy, že polyfenoly mohou pomoci v prevenci některých druhů rakoviny jsou diskutabilní. Jednoduše řečeno, existuje teorie, že tyto látky mohou chránit buňky tak, že zabrání poškození DNA, zastaví růst rakovinných buněk a pomohou tyto špatné buňky odstranit.

Je důležité poznamenat, že zatímco potenciální zdravotní přínosy polyfenolů jsou slibné, v mnoha oblastech je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo plně pochopeno jejich působení.

Polyfenoly zdraví prospěšní bojovníci budoucnosti?

V oblasti výživové vědy se polyfenoly staly majákem naděje v neustálém boji proti chronickým onemocněním. Tyto přirozeně se vyskytující sloučeniny, hojně přítomné v ovoci, zelenině, čaji a microgreens, skrývají řadu zdravotních přínosů, zvláště v boji proti chronickým onemocněním, oxidativnímu stresu a zánětu.

Boj proti chronickým onemocněním

Chronická onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina, patří mezi přední příčiny úmrtí na celém světě. Avšak výzkum konzistentně osvětluje roli polyfenolů ve změně průběhu těchto onemocnění. Například studie publikovaná v magazínu Oxidative Medicine and Cellular Longevity ukázala, že flavonoidy, typ polyfenolů, mají potenciál snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a snížit vysoký krevní tlak. Podobně bylo poukázáno na potenciál, že polyfenoly jsou spojeny se sníženým rizikem některých typů rakoviny.

Boj s oxidativním stresem

Oxidativní stres, vedlejší produkt metabolických procesů našeho těla, může vést k poškození buněk a hrát roli ve stárnutí a různých onemocněních. Polyfenoly, díky svým antioxidačním vlastnostem, jsou jako rytíři v zářivých brněních, neutralizující volné radikály – viníky za oxidativní stres. Průlomová studie v American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že diety bohaté na polyfenoly poskytují ochranu proti oxidativnímu poškození, potenciálně zpomalují proces stárnutí a snižují riziko několika chronických onemocnění.

Boj proti zánětu

Zánět je přirozenou reakcí těla na zranění nebo infekci, ale chronický zánět je jiný příběh – je to tichý nepřítel, který přispívá k mnoha chronickým onemocněním, včetně artritidy, diabetu a Alzheimerovy choroby. Zde polyfenoly zasahují jako mocní protizánětliví agenti. Výzkum v Multidisciplinary Digital Publishing Institute naznačuje, že protizánětlivé účinky polyfenolů lze připsat jejich schopnosti inhibovat enzymy a proteiny, které řídí zánětlivé dráhy.

Kde je najdeme? Významné zdroje polyfenolů

Ve zkratce vše, co si představíte jako zdravé jídlo pravděpodobně obsahuje polyfenoly v nějaké formě.

Obsah polyfenolů v potravinách se může značně lišit v závislosti na faktorech, jako je:

  • zralost,
  • způsoby pěstování,
  • zpracování.

Obecně platí, že méně zpracované potraviny zachovávají více polyfenolů. Například celé ovoce obsahuje více polyfenolů než ovocné šťávy, a na páře vařená zelenina zachovává více polyfenolů než vařená ve vodě.

Seznam významných zdrojů polyfenolů v rostlinách

  • Bobule (borůvky, jahody, maliny, ostružiny) jsou obzvláště bohaté na polyfenoly.
  • Microgreens (dle studií zelenina ve formě microgreen obsahuje větší koncentraci polyfenolů).
  • Jablka, hrozny, hrušky, třešně a citrusové plody, jako jsou pomeranče a citrony, také obsahují významné množství.
  • Listová zelenina, jako je špenát a kapusta.
  • Cibule, červené zelí, ředkvičky a brokolice také obsahují vysoký obsah polyfenolů.
  • Ořechy jako mandle, vlašské ořechy a lískové ořechy.
  • Semena, jako jsou lněná semínka a slunečnicová semena.
  • Zelený a černý čaj jsou vynikajícími zdroji.
  • Červené víno, známé svým bohatým obsahem polyfenolů, zejména resveratrolu.
  • Fazole, hrách a čočka.
  • Oves, celozrnná pšenice, žito a ječmen.
  • Hřebíček, badyán.
  • Kakao.
  • Kapary.
  • Zvláště bohatý na polyfenoly je extra panenský olivový olej.

Je důležité poznamenat, že i když polyfenoly nabízejí zdravotní výhody, jako jsou antioxidační a protizánětlivé účinky, klíčem je rovnováha a rozmanitost v jídelníčku. Konzumace různorodé škály těchto potravin může pomoci zajistit dostatečný příjem různých typů polyfenolů pro optimální zdravotní přínosy.

Začlenění potravin s vysokým obsahem polyfenolů do vašeho jídelníčku

Rozšířením vaší stravy o řadu potravin bohatých na polyfenoly a využitím metod vaření a skladování, které zachovávají tyto sloučeniny, si můžete užívat zdravotních výhod, které nabízejí. Jak vždy, je důležité vyvážit tyto praktiky v kontextu celkově zdravého životního stylu.

  • Microgreens jako příloha nebo ve smoothie: Microgreens jsou skvělý způsob, jak do jídelníčku přidat zeleninu s velkou koncentrací polyfenolů. Stačí tedy méně než normální zeleniny. Ideální je zvolit brokoličky, ředkvičky nebo špenátek. Výborný je i smoothie z microgreens.
  • Ovoce a zelenina všech barev a hlavně bobule: Snažte se zahrnout různorodé barevné ovoce a zeleninu do své stravy. Bobule, švestky, třešně, jablka a hrozny jsou bohaté na polyfenoly. U zeleniny volte cibuli, špenát a olivy.
  • Celozrnné produkty místo rafinovaných: Preferujte celozrnné produkty jako oves, žito a ječmen před rafinovanými obilovinami. Celozrnné produkty si zachovávají více svých přirozených polyfenolů.
  • Ořechy a semena, ale v přiměřené míře: Do své stravy zahrňte ořechy jako mandle, lískové ořechy a vlašské ořechy, spolu se semeny jako jsou lněná a sezamová semínka. Pozor, ořechy mají poměrně hodně kalorií, takže s mírou.
  • Pravidelný nápoj kolem oběda: Pijte zelený čaj, černý čaj a kávu. Tyto nápoje jsou významnými zdroji polyfenolů. I zde je klíčem míra, obzvláště u nápojů obsahujících kofein. I červené víno je známé svým vysokým obsahem polyfenolů, avšak jeho obsah alkoholu víceméně vynuluje přínos antioxidantů.
  • Používejte bylinky a koření: Vaření s bylinkami jako rozmarýn, tymián a oregano nebo kořením jako hřebíček, skořice a kurkuma může zvýšit obsah polyfenolů ve vašich pokrmech.

Abyste využili maximum z jídelníčku bohatého na polyfenoly vyzkoušejte i těchto několik typů, jak zachovat obsah polyfenolů při vaření a skladování.

  • Vyhněte se loupání (jen u biopotravin): Slupky ovoce a zeleniny často obsahují vysoké úrovně polyfenolů. Kdykoli je to možné, vyhněte se jejich loupání.
  • Méně tepla a vody: Převaření může vést k významné ztrátě polyfenolů. Používejte metody vaření, které vyžadují méně tepla a vody, jako je například vaření v páře nebo konzumujte potraviny syrové pokud je to možné.
  • Použijte čerstvé místo zpracovaných: Čerstvé ovoce a zelenina obvykle mají vyšší obsah polyfenolů ve srovnání s jejich zpracovanými protějšky (džusy, marmelády, apod.).
  • Správné skladování v temnu: Expozice světlu a vzduchu může degradovat polyfenoly. Skladujte potraviny ve vzduchotěsných nádobách a držte je mimo přímé sluneční světlo. Některé potraviny, jako jsou jablka, mohou lépe zachovat svůj obsah polyfenolů, když jsou skladovány v lednici.
  • Minimální zpracování: Vyberte si minimálně zpracované oleje, jako je extra panenský olivový olej, které si zachovávají více polyfenolů ve srovnání s vysoce zpracovanými oleji (margaríny, levné řepkové oleje, apod.).

Závěrem je třeba poznamenat, že nejlepším způsobem, jak získat polyfenoly, je prostřednictvím vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu, hlavně zeleninu v podobě microgreens, celozrnné produkty, ořechy, semena a nápoje, jako je čaj a káva, spíše než prostřednictvím doplňků stravy.

Polyfenoly v rostlinách vs doplňky stravy

Na rozdíl od doplňků stravy, které mohou obsahovat izolované nebo syntetické formy polyfenolů, nabízí konzumace čerstvých rostlin synergický efekt – kombinaci různých živin a antioxidantů, které se vzájemně doplňují a zvyšují svou účinnost. Doplněk stravy může být vhodným řešením v případě, kdy je obtížné získat dostatek polyfenolů z běžné stravy, avšak čerstvé rostliny, jako mikrogreens, poskytují přirozený a komplexní způsob, jak tyto cenné látky do těla dostat.

Proto doporučujeme vsadit na kvalitu a čerstvost organických rostlin, které jsou nejen bohaté na polyfenoly, ale také přináší skutečný přínos pro váš zdravý životní styl.

Co si z článku odnést? Vypěstujte si vlastní bohatý zdroj polyfenolů

Polyfenoly jsou přírodní látky, které díky své rozmanité struktuře nabízejí řadu prospěšných účinků na naše zdraví. Jsou silnými antioxidanty, pomáhají tělu bojovat proti zánětům a mají i antimikrobiální vlastnosti. V rostlinách hrají klíčovou roli při ochraně před škodlivým UV zářením, škůdci a patogeny. Když konzumujeme potraviny bohaté na polyfenoly, jako je ovoce, zelenina, čaj nebo microgreens, přinášíme svému tělu ochranu a podporu zdraví, kterou tyto látky poskytují. Polyfenoly tak nejsou jen prospěšné pro rostliny, ale jsou i cenným spojencem pro náš zdravý životní styl.

Vyzkoušejte pěstování vlastních microgreens přímo u vás doma. Zakupte si organická semínka Farmer Farmstein a objevte jednoduchost a radost z domácího pěstování. Microgreens jsou nejen plné polyfenolů, ale také chutnají skvěle a přidají vašim pokrmům extra dávku zdraví. Pusťte se do toho ještě dnes a užijte si výhody čerstvých a bio zdrojů polyfenolů na dosah ruky.